Go Back

Wienerkringle med æbler

Forfatter: Thomas

Ingredienser

Wienerdej

  • 25 g gær
  • 180 ml vand
  • 1 æg
  • 1,5 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 250 g mel
  • 250 g iskoldt smør

Creme

  • 1 æggeblomme
  • 15 g maizena
  • 1 spsk sukker
  • 0,5 vaniljestang
  • 2 dl mælk

Remonce

  • 100 g blødt smør
  • 100 g marcipan
  • 100 g sukker
  • 1,5 tsk kanel

Herudover

  • 8-10 makroner
  • 1 stort letsyrligt æble
  • 2 spsk hasselnøddeflager
  • 2-3 spsk perlesukker
  • 1-2 æg til pensling

Sådan gør du

Wienerdej

  • Gæren opløses i vandet. Æg, sukker og salt tilsættes. Rør godt sammen. Arbejd melet i lidt efter lidt. Ælt i cirka 5 minutter. Den skal let slippe kanterne. Den skal heller ikke føles for fugtig og klistre til fingrene. Til gengæld skal den være ret elastisk - Er den ikke mere, skal du ælte den yderligere.
  • Læg smørret mellem to stykker bagepapir og bank det med kagerullen til det er cirka 1,5cm tykt. Rul dejen ud på et bord strøet med mel. Det skal være cirka dobbelt så stort som smørret. Læg smørret på og fold dejen indover. Sørg for den er lukket godt til.
  • Rul dejen ud til den er cirka 30x35-40cm. Fold nu først den ene tredjedel indover sig selv. Så skulle du gerne have Halvdelen med dobbelt dej og en halvdel tilbage kun med et enkelt lag. Fold den indover det dobbelt. Det skal være sådan en rullepølseagtigfølelse, du skal stå tilbage med. Rul dejen ind i bagepapir og læg på køl en time. Det er for at smørret skal køle og ikke ødelægge lagene.
  • Tag den fra køl og rul ud og fold indover sig selv to gange. Du har nu 27 lag. Læg på køl og lad den køle en sidste gang, før du nu kan rulle den ud og lave kringle af den. Det kommer vi til senere.

Creme

  • Rør vaniljekorn, sukker, maizena og æggeblomme samme. Bring mælken op og koge.
  • Pisk mælken i æggemassen i en tynd stråle. Kom tilbage i gryden og ved mellemvarme får den et let opkog til den stivner. Lad den boble let i 2-3 minutter. Tag den af varmen. Kom i en skål og dæk den til med film helt nede på cremen. Så trækker den ikke skind. Når den er kølet, kommes den i en sprøjtepose for nemhedens skyld.

Remonce.

  • Rør smør, sukker og marcipan sammen. Smag til med kanel.

Samling

  • Rul dejen tyndt ud i en lang stribe. Den skal være cirka 20cm bred og 75cm lang. Del den eventuelt i to nu.
  • Læg en god tyk stribe creme i den ene side (altså fra midten) og en med remonce i den anden. Læg fine skiver æble ovenpå remoncen. Ovenpå cremen knuses makronerne. De to striber skal helst ikke fylde meget mere end cirka 1/3 i bredden.
  • Skær nu små snit ind i dejen fra hver side. De skal være cirka 2cm i bredden. De skal ikke gå helt ind til fyldet men næsten.
  • Fold enderne lidt ind og sno nu siderne ind over hinanden. Først den ene side og så den anden.
  • Kom forsigtigt op på en bageplade med bagepapir. Lad den hæve i en halv time ved stuetemperatur.
  • Pensel med sammenpisket æg og drys med hasselnøddeflager og perlesukker lige før den skal i ovnen.
  • Bag 12-15 minutter ved 180 grader i en forvarmet ovn.
  • Prøv at vent med at smage på den til den er kølet. Prøv i det mindste.