Go Back

Sådan bager du Brioche ! The one and only.

Forfatter: Thomas

Ingredienser

  • 2 dl mælk
  • 20 g gær
  • 4 æg + 1 pensling
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 650 g mel her manitoba med meget protein
  • 250 g smør

Sådan gør du

  • Lun mælken til håndvarm og opløs gæren deri. Tilsæt æg, sukker og malt og pisk det godt igennem.
  • Arbejd melet i lidt af gangen og ælt det så igennem i cirka 10 minutter til dejen begynder at slippe siderne på maskinen og den bliver mere elastisk. Dejen skal også gerne være helt glat nu. Hvis du med våde hænder tager den op, skulle du kunne strække den uden det knækker.
  • Skær smørret i mindre stykker og ælt det ind i dejen. Bliv ved med at ælte til dejen er blank.
  • Lad den hæve op til dobbelt størrelse på køkkenbordet.
  • Efter cirka en time til halvanden på køkkenbordet slåes dejen ned og kommes på køl i 1 til 12 timer. Jo længere tid den står på køl, det mere udvikler dejen sig og får mere smag.
  • Form boller eller brød af dejen. Lad bollerne efterhæve en halv time. Pensel og bag. Nyd. Jeg plejer at bage bollerne i en ovn på 225 grader, som jeg så skruer ned til 200 når de kommer ind i den. Cirka 10-14 minutter for boller og hotdogbrød (afhængig af størrelse selvfølgeligt) cirka 20-30 minutter for brød. Igen, størrelsesafhængig. Briochen skal tage farve og lyde plump hul, når du banker den under bunden. Så er den færdig.
  • Er du i tvivl med brødet, så brug eventuelt et stegetermometer. Måler det 96-98 grader i kernen, så er det færdigt. Det er lidt lettere at bare banke på bollerne.