Go Back

Nemt koldhævet speltbrød

Forb. tid25 minutter
Tilb. tid25 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal: 2 brød
Forfatter: Thomas

Ingredienser

  • 5 g gær
  • 7 dl koldt vand
  • 1,5 dl ymer eller andet surmælksprodukt
  • 2 dl surdej
  • 1 kg speltmel med højt proteinindhold
  • Evt 3-4 spsk chiafrø
  • 20 g salt

Sådan gør du

  • Gæren opløses i vandet. Surdej og ymer kommes ved.
  • Tilsæt chiafrø og størstedelen af melet. Ælt det godt. Suppler eventuelt med mere mel.
  • Nu æltes der til dejen bliver elastisk. Det vil tage cirka 10-12 minutter på en maskine ved lav hastighed. Du skal ælte til den kan bestå glutentesten, hvor du kan strække det ud, uden det sprækker. Hvis du rører ved dejen med våde hænder, skal den også glide af. Hvis den hænger ved hænderne, mangler den enten mel eller æltning. Når du ælter, skal den også slippe i siderne af skålen. Generelt skal dejen være helt fuldstændig glat og meget smidig.
  • Rør til allersidst saltet i dejen og sørg for det er godt fordelt.
  • Sæt på køl og lad den hæve der i minimum 12 timer. Helst et døgn.
  • På andendagen tages dejen fra køl og får lov til at vågne i cirka 30 minutter.
  • Del dejen i to og form to brød. De skal helst strammes godt op, så de føles faste. Kom på bageplader og lad dem efterhæve mens du varmer ovnen op til 270 (evt bare 250) grader.
  • Rids brødene og kom i ovnen. Bag cirka 25 minutter. De skal have taget farve både på top og under bunden, føles faste og lyde hule når du banker dem under bunden.
  • Lad brødene køle før de spises.